top of page

Çocuklara Özel Bölge (Mahremiyet) Eğitimi Vermek

🖇️ Çocuklara özel bölge ve mahremiyet eğitimi, özel bölgelerin tanımı ve sınırların belirlenmesiyle başlar. Mahremiyetin önemi, güvenli ve güvensiz dokunuşların ayırt edilmesi, izin isteme ve rıza kavramlarının öğretilmesi temel konulardır.


🖇️ Çocuklara güvenilir kişilere başvurmanın önemi anlatılmalı, aynı zamanda vücut güvenliği ve kendine güven duygusu desteklenmelidir. Ebeveynler, çocuklarına mahremiyet konusunda rol model olmalı, evde açık iletişim ve güven ortamı sağlamalıdır. Ayrıca eğitim, korku yaratmadan ve yaşa uygun bir dille, sürekli bir süreç olarak ele alınmalı; çocukların anlattıkları ise yargılanmadan dinlenmeli ve gerektiğinde profesyonel destek alınmalıdır.


Nedir Bu Özel Bölge Eğitimi?


İnsan kişiliğinin ilk adımları okul öncesi dönemde atılır. Bu dönemde çocuklara “Özel Bölge Eğitimi” dediğimiz mahremiyet eğitimi verilmesi onların gelişiminde önemli bir yer tutmaktadır. Mahremiyet eğitimi çocuğun kendine ve diğer insanlara ait özel bölgelerinin farkına varması, kendi özel alanını koruması, istemediği her dokunuş ve talebe hayır diyebilme özgürlüğüne sahip olduğu bilgilerini içerir. Bu eğitimi çocuklara öğretmenleri veya psikologları verebilir. Ancak buna ek olarak ebeveynler de günlük hayatta belirli eğitimleri vererek çocuğun mahremiyet gelişimini desteklemelidir.


Bu Eğitimin İçeriği Nedir?

  • Öncelikle çocuğun kendi özel alanını koruyabilmesi için bu alanlar çocuğa doğru ve dikkatli bir şekilde tanımlanmalıdır. Bu bölgeler; dudak, göğüsler, popo ve bacak arasından meydana gelmektedir.


  • Bu alanların başkalarından neden gizlenmesi ve korunması gerektiği anlatılmalıdır. Bu bölgeleri gerekli durumlarda yalnızca anne, baba ve yanında ebeveynleri olduğu sürece doktoru dışında kimsenin göremeyeceği ve dokunamayacağı çocuğa öğretilmelidir.


  • Çocuklara özel bölgeleri öğretilirken “ayıp, günah, yasak” gibi kelimeler yerine “mahrem” sözcüğünün kullanılması çocuğun duygusal gelişimi açısından çok daha faydalı olacaktır.


  • Anne ve babanın çocuğa dokunacağı durumlarda ona nedenini açıklayarak izin alması, çocuğun kendi beden imgesinin oluşmasına katkı sağlayacağı gibi hayır diyebilme becerisini de geliştirir.


  • Ebeveynler veya akrabalar çocukları severken ya da onlarla oyun oynarken mahrem bölgeler ile ilgili şaka yapmaktan kaçınmalıdır. Özel bölgeler hakkında son derece hassas davranılmalıdır.


  • Çocuklara anne/babanın veya kardeşlerinin odası kapalı ise odaya kapıyı tıklatıp izin alarak girmesi gerektiği öğretilmelidir. Aynı zamanda çocuğun odasına girerken aile bireyleri de kapıyı çalıp izin almalıdır.


  • Küçük yaşlardan itibaren çocukları başkalarının yanında giydirmemek gerekir. Altlarını değiştirirken de bir başka odaya götürmek çocuğun mahremiyetine saygı gösterdiğinizi ona hissettirir.


  • Tuvalet eğitimi verilirken eğitimin bir parçası olarak tuvalette yalnız olunması, başkalarının göreceği şekilde tuvaletini yapmaması gerektiği çocuğa anlatılmalıdır.


  • Çocuklara mahremiyetlerinin ihlal edildiği durumlarda çekinmeden itiraz etmeleri, bağırmaları, kaçmaları veya yardım istemeleri gerektiği anlatılmalıdır. Çocuklar mahremiyetlerine yönelik tehdit hissettikleri durumları, ebeveynleriyle veya güvendikleri bir yetişkinle paylaşmaya teşvik edilmelidir.


  • Olası bir istismar durumunda çocuğunuzun bu olayı sizinle paylaşabilmesi için öncelikle onunla sağlıklı bir iletişim kurabilmiş olmanız gerekmektedir. Çocuklarınızın size korkmadan, utanmadan her sıkıntıda gelebilmeleri için onlara katı bir tutum değil sıcak ve samimi bir yaklaşım göstermelisiniz.



 
 
 

Commenti


  • Facebook
  • Whatsapp
  • LinkedIn

©2024 by Psikolog Simge Uysal. Powered and secured by Wix

bottom of page